“Bewoners en eindgebruikers zijn belangrijker dan het werk dat ik doe”

Stagiair Frank de Ruijter (tweedejaars middenkaderfunctionaris infra) doet een boekje open over Jac. Barendregt als leerbedrijf en werkgever.

“Infra zat er al heel vroeg in bij mij. M’n vader werkt in de spoorwegenbouw. Het is er met de paplepel ingegoten. Ik mocht wel eens nachtdiensten meedraaien en als ik een paar testjes deed, ging ik met hem mee het terrein op. Daar is mijn fascinatie ontstaan voor infra en de bouw.”

Waarom wilde je stagelopen bij Jac. Barendregt?
“Mijn opleiding is opgebouwd in focusjaren; elk jaar richt de opleiding zich op een ander aspect in de bouw. Volgend jaar staat in het teken van de waterbouw, dit jaar – het tweede jaar – richt zich op wegenbouw op kantoor en buiten.
“Ik zag soms vrachtwagens van Jac. Barendregt rijden en na wat onderzoek op de site, zag ik toffe projecten staan waar ik wel aan zou willen meewerken. Ik heb contact opgenomen en uitgelegd dat ik dit jaar stage moet lopen in de infra. Ze wilden me graag hebben.”

Frank is 18 jaar, volgt de opleiding middenkaderfunctionaris infra in Schiedam en is volledig gefocust op infra. Hij volleybalt graag en is het liefst actief en sportief bezig.

Wat doe je zoal tijdens je stage?
“Op dit moment ben ik veel aan het rioleren. Ik leg ook huisaansluitingen aan, plaats hekwerk en bouwketen. Ik ben aan het inmeten en projecten uitzetten. Eigenlijk heel diverse werkzaamheden binnen de infra.”

En hoe ervaar je de begeleiding dan?
“Nou, de uitvoerders zelf zijn vaak heel druk bezig. Daardoor krijg ik lang niet altijd begeleiding van hen. Maar een momentje dat ze het minder druk hebben, steken ze graag moeite in, om mij te helpen.
Gelukkig helpen de werknemers om me heen me altijd en heel graag. Ze leggen van alles uit, geven complimenten of af en toe een glimlach als het er een machine flink staat te bulderen.”

Wat is nu al onmisbaar geweest in je stage?
“Ik zit nu in m’n derde week, maar tijdens het rioleren doe je vet veel praktijkervaring op. Die ervaring komt heel goed van pas als ik tijdens een volgende stage op kantoor tekeningen aan het maken ben.
Deze stenen gaan erbovenop, die grond gaatn erover, ik weet welke maat ik nodig heb, en ga zo maar door.”

“Tijdens de stage leer je de praktische kant, die je straks op kantoor weer kunt gebruiken.”

Welke richting wil je op?
“Eigenlijk wil ik alle stapjes doorlopen van een goede basis tot en met het straatwerk. Ik vind het gewoon mooi dat je iets creëert wat mensen lang kunnen gebruiken. Je helpt mensen om van A naar B te geraken.
Als ik de stenen van het straatwerk leg, denk ik aan de mensen die straks van hun huis naar het werk gaan en dat in alle veiligheid kunnen doen.
Je werkt in het belang van de mensen die in de buurt wonen, zodat zij veilig kunnen wonen en leven. Levens en veiligheid staan bij mij hoger in het vaandel dan het werk dat er gebeurt.”

“Levens en veiligheid staan bij mij hoger in het vaandel dan het werk dat er gebeurt.”

Is Jac. Barendregt een goede werkgever?
“Jazeker, ik leer heel veel. Jac. Barendregt is echt een goed leerbedrijf. Als er een eerstejaars aan me zou vragen welk bedrijf ik zou aanraden om stage te lopen, zou ik zeggen: ‘Jac. Barendregt is een goed bedrijf waar je eigenlijk alle leerstapjes kan leren, van basis tot straatwerk, onder goede begeleiding.
Alle werknemers ontvangen je met open armen. Niet omdat ze een goedkope stagiair kunnen gebruiken, nee, ze willen je wat leren.”